torsdag, mars 22, 2007

Praksis

Nå er det vel i grunnen ganske på tide å få oppdatert denne bloggen igjen. Har en forestilling om at noen har vært inne på denne siden for å lese "nytt" uten å finne noe ganske mange ganger de siste dagene - kanskje du er litt irritert på meg nå mamma?
Jeg kan i alle fall fortelle at jeg er mer enn grusomt lei av å studere dette språket. Ikke for det - jeg skal ikke klage. Jeg begynner å forstå aldri så lite, og har av og til samtaler på Mongolsk uten å måtte spørre andre om hjelp til å forstå. Det gir tro på at det skal bli noe ut av dette språket etter hvert! Men jeg har slutta å gjøre sånne skrivelekser.
Jeg blir så grusomt trøtt av å skrive den samme setningen ti ganger på rad, med bare ørsmå forandringer fra gang til gang.
Jeg vet at det er dumt - jeg vet at jeg skulle "tatt meg sammen" og vært en "skikkelig" student, men jeg lærer bare så enormt mye mer akkurat nå av å snakke og lytte med Mongolere enn å stte å være sint på det skrevne.

Derfor ba jeg meg fri fra skolen i dag, og ble med SDP ("mitt prosjekt") ut på landsbygda. Det var moro det! Og jeg måtte snakke mongolsk hele tida, og delvis fungere som tolk. Litt feil sa jeg jo, men det fører stort sett bare til latter.
Det rareste jeg har sagt er vel at jeg spurte mannen til ei dame som skal ha baby om kona hans har betalt ennå, eller om de fortsatt venter - tenkte selvsagt at jeg skulle spørre om ho hadde født...

Men i dag var vi altså på landsbygda og besøkte en del Kassak(vet ikke åssen det skrives)familier, og de feiret nytt år. Nesten som mongolsk Tsagaan sar. Kassakene er muslimer. Og der satt jeg og Kristian og måtte synge for dem - så da sang vi litt om Jesus. Bare så dumt at de ikke forstår. Det som i grunnen var problemet i dag, det var at disse folkene for tiden ikke har tilgang på vann!

Det er jo litt vanskelig, med tanke på at de driver med dyr. For både mennesker og dyr trenger vann vet dere. Men slik er det nå da, og det blir moro å høre hvordan de ordner opp i problemene. Nå må jeg gå å mate hesten og skrive et brev på mongolsk.

Gjermund

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har absolutt ikke vært i nærheten av irritert,men kikker gjør jeg jo stadig vekk:)
Forstår godt at du kan gå lei "skolebenken", men det er sikkert lurt og fortsette likevel, med tanke på de litt "dypere" samtalene...;)
"Hvorfor har vi det ikke bedre, når vi har det så godt?" skrev en prest. Noe av svaret ligger kanskje i at vi tar ting for gitt, som masse rent vann, gode hus, god helse(i verste fall god hjelp på sykhus),gode omsorgsfulle ekteMENN ;0 osv!!! Vi er vel faktisk så godt vant at vi glemmer å takke, OG dele. Opplevde noen ganger å gå tom for vann da dere var små(sisterne med takvann)og det var bare helt TRAGISK, men brannvesnet var veldig forståelsesfulle og kom så raskt de kunne med et "lass". SÅ LYKKE TIL MED PROSJETENE

Anonym sa...

Det er lov å være frustrert på språkskole..! Har hørt at det går litt i rykk og napp det der med å lære språk! Noen ganger opplever en at en lærer masse på kort tid, før det flater ut igjen, og en lærer lite en god stund.. Men da kan en faktisk oppleve at en får en liten "boost" igjen, og det er jo bra!

Vi begynte forresten med fransk forleden dag, og det virker som en STOR utfordring! Blir spennende/frustrerende tror jeg!

Anonym sa...

Du er nok i en helt naturlig fase Gjermund! Det går litt i bølgedaler med frustrasjoner og irritasjoner å lære språk! Tenk bare på ungene, plutselig raser det ut av dem mange ord, så stopper det opp en periode igjen før de kommer med noen nye herlige gloser... Gjerne med noen som ikke alltid passer til rett tid ;) Ha en god helg alle mann alle! Hils! Rannveig