fredag, desember 09, 2005

Nå er det verste unnagjort!

Nå er det verste unnagjort. Vi har hatt eksamen i kirkehistorie i dag. Jeg hadde tenkt å skrive om vår venn Luther jeg, men tror dere ikke vår kjære Kjebekk hadde tatt feil oppgavesett og spurte om den Monastiske teologi i stedet! I høg- og seinmiddelalderen. Samtidig ville han vite alt jeg kunne om den skolastiske teologien og mystikken i samme tidsrom. Lurer på om jeg står.

Jeg har hele mitt liv vært en sløv fyr med skippertakmentalitet. Og jeg har aldri fryktet prøver. Denne gangen må jeg innrømme at jeg følte på en slags nervøs kvalme til morgenen i dag... Enda jeg har lest som aldri før! Kanskje jeg har blitt gammel?

Jeg har en følelse av at de fleste andre valgte den andre oppgaven, og heller skrev om forskjellene mellom tysk ortodoksi og pietisme enn klosterbevegelser og liknende stoff - slik jeg skrev om. Det kunne ikke jeg gjøre. Jeg er ikke stø i hverken klostre eller pietisme, men det siste er så avgrenset et tema at om man skal skrive om det bør man kunne alt om det. Monastisk og skolastisk teologi samt mystikken, alt i tidsrommet mellom 1000 og 1500 er et forholdsvis stort tema - for ikke å ta for hardt i...

Så da fikk jeg skrevet litt om ulike ting jeg kunne også da vet dere, innimellom alt jeg skrev om som jeg ikke kunne. For eksempel at irske munker hadde utferdstrang og at Benedikt av Nursia var en sliten mann osv. Men at moren til Augustin het Monika, det fikk jeg ikke lurt inn - langt mindre noe om hans nokså ukjente far Patricius som visstnok døde i 371, rett etter at han var blitt en kristen. Men slik er det nå engang.

At Martin Luther ble født i Eisleben den 10. november 1483 kunne jeg bare drømme om å få skrive noe om. Langt mindre om Philip Melanchton som levde fra 1497 til 1560. Katarina von Bora, eller hans kjære Kate ble forbigått i stillhet, men vår kjære venn Innocent 3. klarte jeg å flette inn via Frans av Asissis. Mye rart den kar'n rota seg borti forresten.

Visste dere forresten mine kjære venner, som skrev om ortodoksien i dag, at Johan Gerhard i 1610 gav ut sitt nibindsverk "Teologiske steder" bygd på den tidligere omtalte Melanchton's verk "Teologiens hovedbegrep" av 1521? Og husket dere salmene til Paul Gerardt?

Ja, ja. Besvarelsen er levert. Det er vel ikke verre enn at vi får prøve en gang til om vi stryker. Selv om jeg tror jeg berger. Men jeg må innrømme det at jeg har en liten mistanke om at jeg bommet EN DEL på oppgaven... Får håpe litt fra alt hjelper på alt for lite om litt...

>sukk<

Gjermund

4 kommentarer:

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Du får trøste deg med at du om ikke altfor lenge skal få lære fra deg alt om Luther og (u)vennene hans til dine mongolske venner...

Ellers vurderer vi å tipse vår kjære Kjebekk om bloggen din, slik at han får se noe av dine uutømmelige kunnskapskilder

Anonym sa...

Skjønner problemet.. Jeg skal ha eksamen om en og en halv time nå, og husker ikke engang hva faget heter... Så da skjønner du kanskje hvordan det kan gå!
Begynnte foresten dagen på helt kanonvis, med flatt dekk... Så dette er "my lucky day", ser det ut som...

Åse-Marie sa...

Hei Gjermund, kjekt å lese bloggen din, fulgte linken fra Sigurd og dumpet innom... :-) Gratulerer med overstått eksamen, da! Syns dere er veldig spreke som drar til Mongolia.

Bless you!!

Reier sa...

Hei Geggi! Du sier det som om jeg skulle sagt det selv. Dritt-eksamen.