mandag, mars 10, 2008

Kvinnedagen

For et par dager siden så feira vi kvinnedagen i Mongolia. Og her er ikke kvinnedagen bare for den rødere delen av den kvinnelige befolkningen. Dette er alle kvinners og jenters dag, og det er også morsdag. Dagen feires stort, sett med norske øyne og i anledning dagen fikk jeg flere gaver fra mongolere, SMS-meldinger og veldig mange "gratulerer med dagen"-håndtrykk! Det er sånn at denne dagen skal damene ha helt fri og mennene ta alt husarbeid og matlaging - noe jeg ikke så så mye til her i huset..... (Nei, da, Gjermund hadde mer enn nok annet arbeid å gjøre, og jeg vet ikke om jeg kommer til å gjøre så mye ut av herrenes dag den 18. mars, heller....)

I anledning dagen hadde ungdommene i kirka laget en konsert, og den var også til ære for to gamle damer som hadde bursdag. Jeg synes det er så nydelig å se det gode forholdet som ungdommene og de gamle i kirka har! På konserten var det innslag de hadde øvd på i lengre tid, både dramastykker (av den bortkomne sønn og den barmhjertige samaritan), lovsangsdans, sanginnslag, allsang og andakt. Og om disse ungdommene kommer fra fattige hjem alle sammen, stod de ikke tilbake i verken modernitet eller evner i forhold til ungdom i Norge! Det var en kjempeflott kveld! Det som likevel gjorde sterkest inntrykk var da ungdommene overakte en gave til lederne i kirka: En stor treplate med Misjonsbefalingen innskåret!

De hadde visstnok laget skrevet det selv, om det kan stemme. Det var så pen skrift at jeg trodde det måtte ha vært en kunstner, men fra de går i barnehagen begynner mongolske barn å øve på å skrive pent, så det er vel riktig!

Noe annet som gjorde inntrykk var da alle sammen til slutt stod frampå "scena" og sang en velsignelsessang med armene utrakt mot oss som satt i salen!

Kjersti

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fint å lese Kjersti, det er godt å "følge" med hvordan "saker og ting" er hos dere...Tror nok fattigdom har større plass for både takknemlighet og varme, og omsorg for hverandre..?
Gleder oss til å se noe av det...
Klem fra farmor til 5 godunger

Anonym sa...

Her også var det stor stas på kvinnedaen. Mange hadde kvinnedagsklær på (en kan kjøpe pagne (stoff) og få sydd kjole hos skredderen), og det var tilstelninger mange steder Og i følge hushjelpa mi var det Jostein som skulle gjøre alt arbeid i huset på lørdag, og jeg skulle sitte og slappe av...
Det er kanskje en veldig viktig dag i Mali og Mongolia fordi kvinnen sin plass i samfunnet ikke er så framtredende som i Norge?

Anonym sa...

Ich shäme mich...