lørdag, oktober 07, 2006

Mongolsk taxi

Til nå har vi hatt andre norske rundt oss hver dag. Så det har vært enkelt å be om hjelp når noe skal ha vært ordnet. Men i helga er de andre norske i UB, og vi er alene igjen i Darkhan. Det er faktisk litt godt - å være bare oss å stolpre oss litt rundt på egne ben - men vi gleder oss veldig til de kommer igjen også! Vi har bare lata oss i dag, bortsett fra at vi har flytta noen saker bort til huset vårt. Og jeg har vært på markedet - alene - og kjøpt sofa med to stoler til oss. Det var en særegen opplevelse skal jeg si!

Jeg fant en stygg, gammeldags sofa til 135.000 Tugrug (ser at Kjersti kaller dem Tugrig - de skriver nå Tugrug selv, så jeg vet ikke...) og en kopi av en tung skinnsofa (men denne var i skai og plastikk-tre) til 400.000 Tugrug. Ingenting i mellom før jeg bytta utsalgssted. Da fant jeg først en mintgrønn (!) til 370.000, før jeg fant et misfoster av en stålrørssofa til 250.000. Ingenting falt i smak, så jeg endte til sist opp med den gammeldagse stygge! Økonomisk som jeg er; det er best å tape minst mulig!

Så var det tid for å få sofaen hjem... Jeg kjørte bare en "liten" Toyota Landcruiser selv, og da jeg vurderte takgrinda til å være for liten for det digre lasset, bestilte jeg en "maskin" av folket som solgte meg sofa'n - jeg forventa selvsagt å bli henta med en liten lastebil eller en stor lastebil, men nei da! Ei av dem sprang av gårde og henta en onkel eller noe, etter å ha avtalt at prisen var 4000 for å få den frakta de 5-6 km'erne hjem. Da "maskina" dukket opp, viste det seg å være en eldre modell av en skranglete bastard satt sammen av noe fra Lada, noe fra Skoda (svært gammel årgang) og noe av Trabant - mindre bil enn lass, når alt var lessa på taket! Riktig kjøretøy etter anledningen mente de. Jeg hadde mine tvil. Men - gjort var gjort. Jeg hjalp sjåføren med å feste skoremmene han brukte rundt sofaen og stolene, for deretter å sette meg inn i bilen å få beskjed om ikke å bruke sikkerhetsbelte(!) - det var nok at han brukte det, så han mente å yte service!

Så startet en heller interressant opplevelse: I hvert lyskryss stoppet han motoren for å spare bensin (og olje - tror den minst gikk på halvblanding), av samme grunn satte han bilen i fri og stoppet motoren i hver eneste nedoverbakke! Når vi traff en dump eller et hull i veien (det er stort sett hull og dumper i veien her - har ikke funnet noen vei uten ennå) kjente jeg hvordan felgen slo i bakken - dekkene var nemlig så og si uten luft! Noe som igjen gav en høyst spennende skli-effekt i hver eneste sving - som etter min mening ble tatt i (etter forholdene) minst tre ganger for høy hastighet. Godt det var sol, slik at sofa'n kastet skygge, for da kunne jeg følge med dersom den skulle finne på (av høyst naturlige årsaker) å falle av...

Da vi endelig var framme, fikk jeg sjåføren til å hjelpe meg å lesse av, før jeg satt på tilbake igjen og hentet min "lille" firehjulstrekker... Neste gang vet jeg at det er plass på den...

Gjermund

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hallo alle kjente og kjære!

Det er antagelig very coolt å være oppvokst på Østlandet/Rennebu, opplært i Oslo/Brighton og Aeroflyttet til Mongolia? Vi gleder oss i alle fall over at noe av humoristen er i live enda. Støv er det visst mye av i Mongolia, så hvem vet om det er Adam og Eva`s opphavsland??
Må forresten være morsomt å prøvebo en kåk av halm og strå! Vet ikke om Tor med hammer`n vet om plassen, men det er kanskje best å gardere seg med et pulverapparat... Vannet seiler visst sin egen sjø, hører jeg?

F-fiffig det med sofa`n, den kan kanskje ikke måle seg med den dere left in our cellarstugu?
Uansett - det skal nok bli godt å slå seg ned i sitt eget rede, uansett hva slags type (antagelig ikke noe typisk typehus dette:)
Det aner meg at forfatteregenskapene kommer til å bli brynet hos noen hver fremover! Ser at frue har fått en flying start, så dette tegner godt. Tar det som et tegn på at ting snart faller på plass. Barna klarer vel best den kvarte jordomseilingen! De klatrer visst opp og ned allikevel, selv om det er nesten 90 grader på det de er vant til...

Det blir spennende å følge med dere ettersom tiden går. Underlig at det går an å kommunisere på denne måten, gitt (gråe hår ingen hindring)!
Ble forresten litt skeptisk når dere skriver at de infødte kaller pengene sine for Tugrug; håper ikke det er sånne Ugh-ugh-folk, altså...
Regner med dere har hørt at Sivert er kommet, og at Torstein har kjøpt seg knall-rød bil, og at jeg har solgt et gult hus...og,og...
Jeg får vel nedlegge griffelen for denne gang, på denne siden av kloden er det vel best å komme seg i seng nå. Når dere oppstår igjen og upptäcker disse gloser, får dere hilse så mye til hverandre og alle de små!Tenker mye på dere, og ønsker dere lykke til med hverdagene fremover. God jul tar jeg litt senere.

Pa

Anonym sa...

Hehe.. Litt kreativt flyttebyrå det der.. :) Har funnet ut at det er endel ulike måter å løse problemer på rundt om i verden! Ikke alt som er like enkelt å forstå for en enkel gutt fra landet.. Eller, det er faktisk kanskje litt lettere å forstå for en enkel gutt fra landet?!

Uansett... Du får ha lykke til med utforskingen av ditt nye hjemsted! Og så får vi håpe at Landcruiseren klarer seg litt bedre enn Lada/Skoda`n... :)

Anonym sa...

Vi følger med dere via bloggen, fint å vite hvordan dere har det, hvordan det går
Anbjørg og Runar, Eyvind

Anonym sa...

Holdt på å dette av stolen, av latter, då eg las om sofatransporten :-)
...elles er det bra å sjå at de har hatt god til å dele tankar på bloggen i det siste.
Med ynksje om Guds signing!
- Øystein -

Sofia sa...

Fantastiskt att lasa om era aventyr. Ni verkar ha det bra.
Jag behover er adress, kan jag fa den?

Sonja sa...

Det er ganske underholdende å lese bloggen deres...regner med at det ikke alltid er like morsomt å oppleve hendelsene live! Ser forresten at pappa har prøvd seg på morsomheter også...!

Nå har jeg også fått meg blogg, men jeg har ikke klart å finne ut åssen jeg lager linker til andres blogger enda...

Kjempeglad i dere! Gi ungene en klem fra meg, begynner å skjønne hvor stor avstand som ligger mellom Norge og Mongolia... Ikke vent så lenge med nye oppdateringer, da:-)

Anonym sa...

sjer det for mæ altså:)må flir, opplevd en del sånne spesielle episoda æ og da æ va ut:)språket va itj alltid like enkelt..og mongolsk transport..ikke heilt ufarlig..lykke te i Mongolia!følge med på bloggen dåkkes!savne Mongolia veldig!!rekne med æ kjæm ut ein tur mens dåkk e der:)har lyst te å ut i dag!!Guds velsignelse over arbeidet og heile fam.en!klem fra Silje:)

Anonym sa...

Hehe, ikkje værst bærre d!Men lada niva e en kul bil då!
vell sofa t slutt ble d vell!!!

Sigurd