mandag, desember 24, 2007

Julekveld

Det trengs ikke så mange ord julekvelden. Likevel har vi en tendens til å glemme viktige elementer av feiringen vår.

Det er ikke vanskelig å være kristen egentlig, julekvelden. Det er lett å tro på en god Gud som gav sin sønn hit ned når det fremstilles like romantisk som på bildet over. Men jeg har en mistanke om at vår kjære jomfru Maria slet litt med med spørsmålet "hvorfor?" der hun lå og fødte Guds sønn blant esel og ku i en stall som kanskje ikke var mer enn et trekkfullt rammeverk av tre mot en fjellvegg i utkanten av Betlehem. Jeg gjetter på at ingen hadde vasket og forberedt noe så Guds sønn skulle kunne fødes der, og jeg gjetter på at også Maria syntes det hele var heller kontrastfyllt i forhold til møtet hun hadde med Engelen Gabriel da hun fikk beskjed om at hun skulle bære frem Guds sønn...

Og med tanke på hva dette barnet fødtes til... "Også gjennom din sjel skal det gå et sverd," fikk Maria høre. Og slik var det vel det føltes, da hun stod på Golgata og så sin sønn og Gud korsfestet som den elendigste forbryter, mishandlet og ydmyket til det ugjenkjennelige. Likevel tror jeg hun visste. Hun visste at ingen tok, men at Herren gav - der Han hang på korset.

Så, kjære venner, det er den riktige julegaven. Korset. Dit det lille barnet i krybben var på vei, den første julenatt for over 2000 år siden. Og han kom ikke med legedom til de friske og sterke, men til de fattige og små. De av oss som vet at vi ikke takler det sjøl! La oss takke vår Herre og Gud! Ha en riktig god julekveld.

Gjermund

3 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for i år, og ei vælsigna jul t alle dåkk i Mongolia!
Klæmma frå Svendsgarden

Anonym sa...

God jul!!! Klem

Anonym sa...

Bemerkelsesverdig hvor hverdagslig Gud klarer å gjøre store og viktige hendelser gjennom hele historien! Hvordan kunne folk unngå å skjønne at det var Guds egen sønn, Messias, som endatil var lovet dem, og som de ventet på!
Er stygt redd for at det samme hadde skjedd om Han hadde kommet i vår tid... Herre, forlat oss! Vi vet heller ikke hva vi gjør, når vi tviler på deg!
Tusen takk for rett budskap! Gud velsigne alle sju!