lørdag, desember 22, 2007

Navn

Her i mongolia er det ingen som bruker etternavnene sine. Men alle har tre navn. Navnet sitt, farens navn og familienavnet. Som de bare bruker i passet sitt. Det der med familienavn er noe som de har funnet på i "den senere tid" - for å tilpasse seg nye og internasjonalere tider enn de hadde før, har jeg latt meg fortelle.

Derfor er det ikke alle som vet hva "surname" eller etternavn betyr. Så når jeg sier at jeg heter Gjermund og at Kvam er etternavnet mitt, så vet ikke alle hva det betyr i praksis. Og når jeg forteller at Kvam egentlig er navnet til Kjersti og at jeg het Bekkevold før jeg gifta meg med henne, så forstår de rett og slett ikke noe.

Dette har ført til at noen tror Kjersti har tatt navnet mitt som etternavn - slik som de selv ville kalt seg selv med sin fars navn. Etter mongolsk tradisjon skulle jeg hett Gjermund Jonnysin, og Kjersti skulle hett Kjersti Jan Ivarsin. Så noen tror at jeg heter Kvam Gjermundsin og at Kjersti har fått navnet mitt så hun heter Kjersti Kvamsin... Dette står faktisk skrevet på telefonlistene våre her ute; Kvam Gjermund og Kjersti Kvam - rett under hverandre på lista...

Og når folk spør Kjersti etter meg er det alltid; Er Kvam inne? Hvor er Kvam? Når kommer Kvam tilbake?
Mens jeg får bare spørsmål om Kjersti som Kjersti. Dette er i grunnen ganske morsomt, sett fra min side, og jeg funderer litt over at det er så mange muligheter her i verden til å misforstå eller ikke forstå i det hele tatt.

Gjermund (Kvam)

3 kommentarer:

Kirsten sa...

Hehe, nei nå går det i stå her :P
Så komplisert! Tre navn lissom :P
Jaja ..
Litt morro da ! ;P

Glad i dere .. :)<3

Åshild Bekkevold sa...

Jupp. Det meste går an! Synes det er gabske så mye rart her i verden! Men, ehm.. Jeg er nå en ganske snål skrue selv, så jeg skal kanskje ikke si så mye. Men likevel. Til og med jeg hadde skjønt det! Kanskje!? (A) Spennende å høre om livet deres i Mongolia. Jeg er innom her mange ganger daglig. Så bare fortsett å skriv. :) Jeg er utrolig glad i dere. Klem.

Anonym sa...

Hei dere i Mongolia!
Takk for hilsenen fra Siri! Siri, vår kjære kommende svigerdatter var her i adventshelga. Nå har vi vaska golvet, og Solveig og Jan- Eivind har pynta treet. Vil ønske dere en riktig god jul fra oss på Hesby gård.