fredag, juni 06, 2008

Ikke mann

Nå tenkte jeg, etter å ha konsultert vår språklærer og funnet ut at dette visstnok er et trekk ved mongolsk kultur, å dele noe med dere som faktisk forundrer meg litt. Og som det kanskje ikke er siste gangen jeg opplever?

Det har seg slik at jeg to ganger nå har kjørt alene i taxi fra Ulaan Baatar til Darkhan. Ja, siste gangen var det jo jeg som kjørte store deler av veien, men likevel - det er i taxiene det skjer! Begge gangene har sjåførene (to forskjellige) spurt meg om hvor jeg kommer fra, om jeg har familie, hva jeg jobber med, hvor lenge jeg har vært, hvor lenge jeg skal være osv, osv. Og de kommenterer språket mitt. Sikkert litt moro at en utlending snakker med dem på noe som ligner deres eget språk.

Etter en stund har de spurt etter min mening om mongolske kvinner, om jeg synes de er pene? Og joda, godt oppdratt som jeg er så er det selvfølgelig ikke noe galt med deres landskvinner. Men så kommer spørsmålet; Om jeg har "prøvd" noen av dem? Litt forskrekket har jeg raskt avkreftet enhver undring i dem, nei - jeg har det bra med min kone. Så lurer de på hvorfor? Og jeg gjentar, jeg har jo Kjersti. Hvorpå de lurer på om det kan være godt nok?

Litt forundret må jeg jo bare si at det er vel i grunnen ikke et spørsmål om annet enn at når jeg er gift, så er det slik at jeg ønsker ikke at kona mi skal ut på vift med andre mannfolk, og da er vel det minste jeg selv kan gjøre å holde meg unna andre kvinnfolk. Jo, mener de, det er jo så - men det er vel ikke nødvendig å fortelle kona si om slike aktiviteter. Og dersom det bare er en sjelden gang jør det vel ikke så mye? Da bare ler jeg og sier at slik tenker ikke jeg. Om hun ikke vet, sier jeg, så hadde jeg kommet til å visst.

Så har det begge gangene fulgt en liten taushet, før sjåførene har stilt samme spørsmål, i samme rekkefølge; Om jeg røyker? Nei. Om jeg drikker sprit? Nei. Øl? Nei. Taushet igjen. Så kommer det siste spørsmålet; Hvor gammel jeg var første gang jeg lå med ei dame, og hvor mange fler enn kona mi jeg har ligget med? Og de forundres svært over svaret. Og når jeg i tillegg forteller at sex ventet vi med til etter vi ble gift har dommen kommet like direkte begge gangene; Du er ikke mann!

Det hele har for meg blitt en aldri så liten oppvekker. Læreren vår sa at blant menn er det en slags gjengs oppfatning av at for å være mann må du mestre minst en av følgende tre ting: Drikke sprit, røyke og/eller lure kona di. Greit å vite litt om slike ting også - plutselig ble det mye viktigere for meg å ikke røyke, drikke eller late som det er greit med noe som ser ut som løse forhold. Kanskje kan jeg være med å være et eksempel på noe bedre enn de er vandt til her?

Samtalen i siste taxi utviklet seg egentlig veldig bra i forhold til hvorfor jeg har reist hit. Vi fikk tid til sammenligning av hans og min tro, samt et enkelt vitnesbyrd om hvorfor Jesus er viktig og hva Han har gjort for oss. Og sjåføren ble litt betenkt da jeg spurte om det ikke var mange krav til ham i det han tror på. Jo, han syntes jo det, og syntes det hørtes veldig enkelt ut å tro at en annen hadde gjort opp for ham - kanskje for enkelt...

Gjermund

2 kommentarer:

Anonym sa...

Da jeg bodde i Mongolia fikk jeg også stadig (!) spørsmål om hva jeg syntes om mongolske menn... Jeg trodde samtaleemnet skulle avsluttes fort når jeg det siste året kunne svare at jeg hadde kjæreste i Sverige. Men nei. Sverige var da for langt vekk. Jeg behøvde vel noen i Mongolia også? Noen jeg kunne ha når min svenske kjæreste ikke var i nærheten? Han behøvde jo ikke å få vite noe. Så rister de på hodet av manglende forståelse når jeg ikke innser at det ville vært en fin ordning...

Så det gjelder nok ikke bare menn, du...

Anonym sa...

Forresten så har jeg også kjørt taxi mens sjåføren duppet av ved siden av...

Riktignok ikke hele turen mellom Darhan og UB, men likevel :)