søndag, juli 06, 2008

Kulturgrenser og kryss

Det har vært både bønneemne og samtaleemne for Kjersti og meg dette med barnas innpass i den mongolske kulturen. Vi har barn som klarer seg flott i lag, og som ikke føler så stort behov for å opprette kontakt med mongolene. Dette har bekymret oss, og vi har nok stresset dette litt tidligere. Presset ungene litt kanskje. Det er en stund siden vi forstod at det var det vi gjorde, og vi har gitt ungene større og større frihet i forhold til dette, og gått bort fra alt som er press og prøver heller å oppmuntre dem om vi ser noe positivt - eller rett og slett ikke si noe i det hele tatt, bare late som alt er helt normalt. Derfor har vi også tenkt mindre på dette i det siste, og plutseig ser vi et og annet tegn på at ting forandrer seg litt. De er ikke like avvisende overfor mongolene som før, de synes mye av det mongolske er veldig spennende, og de er ikke lenger så redde om de ikke forstår - mer sikre på seg sjøl rett og slett. Også er det Sigrid, som har bare gode erfaringer - og ganske mange erfaringer - knyttet til mongolere. Hun sitter jo gjerne på en arm hun, spesielt om den er mongolsk. Vi tror hun forstår mongolsk like godt som norsk. Jeg kalles for eksempel ikke "pappa", men "avaa" som betyr pappa på mongolsk.

I dag var vi på resturant på vei hjem fra en liten tur på landsbygda sammen med Kjell Olav og Janne som har kommet på besøk. Da ble dette bildet tatt. Her er et typisk eksempel på at kryssing av kulturgrenser gir møter mellom kulturer.


Gjermund

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Fint billede av Sigrid og den jentå! Og kjekt å høyra at de slappe mær av med mongolere. Eg fø min del leve godt hos Kristin, og de timane med Sigrid komme te goe nytte her! =) Håbe dokke får en fortsatt fine sommar!
Helge

Anonym sa...

Fine bilder og mye godt lesestoff her siden sist! Godt å prate med deg igjen i dag Kjersti, synd det ble brutt. Men vi snakkes senere! Kos dere videre med besøket!

Klem fra søs Julie

Lina sa...

Så kjekt å lese at dere slapper mer av i forhold til det! Og koselig å se bilde av Sigridjenta! Det er så bra dere har blogg, så blir det lettere å følge dere! Sender dere en god klem fra Kristiansand;)

Lina sa...

Hei igjen!
Hva var mailadressenene deres igjen?

Andreas sa...

Vidunderlig bilde! :)

Anonym sa...

Koselig bilde av 2 nydelige småtuller! Tenker dere får endel positive overraskelser med barna etterhvert... det er jo ikke bare lett å "ramle" inn i så mye nytt! Skjønner dem godt jeg, dere har jo trengt litt tid selv... Trivelig med besøk igjen tenker jeg, så blir det kanskje ikke like tomt etter de som drar? Hils alle sjarmtrolla mine. Klem

Anonym sa...

Hei på dere og VARM TAKK for sist- en kjempeopplevelse fra først til sist. For å ikke glemme dere så fort(dvs det gjør jeg jo aldri)men at opplevelsene blekner så spiller jeg videoen gang på gang. Jeg savner dere allerede!! Men 5 mnd går fort skal både vi og dere se. Dere har hatt 9 års bryllupsdag- gratulerer. Ta vare på dere selv, dyrk kjærligheten innimellom! Så koselig at dere har besøk nå også. Nyt tiden sammen med de også om det må pakkes ned litt.
Klem og masse hilsner fra mor til dere alle.