tirsdag, juli 15, 2008

Naadam og fridager!

Nå er den tredje og siste omgangen med besøk på tur hjem, og nå er det på tide å legge ut noen bilder fra det vi har opplevd! Vi har hatt litt ferie og reist en del i det siste, og vi har fått med oss den store mongolske nasjonalhøytiden "Naadam" (som egentlig er et mongolsk idrettsarrangement der mye kultur er bevart og blir videreført).
Idrettsgreinene består av bryting, pil-og-bue-skyting og hesteløp (der det er barn som rir hestene)!
Åpningsseremonien var også en severdighet, der vi fikk se opptrinn av soldater på hester, dans og musikk. Disse soldatene gav guttene våre enda mer inspirasjon til leken......
De fleste som opptredte på åpningsseremonien brukte deel og lue. Er de ikke flotte?Bueskyting i den tradisjonelle mongolske "deel"-drakten. Vi var imponert over bueskytterne!
Bryting! I Mongolia synes folk det er veldig fint når menn har litt mage, og den vises gjerne frem, både under bryting og ellers!"Shægga" - spilling med ankelben fra sau.Ragnhild prøver seg på "strikkhopping" over trampoline! Det er kjekt å være i et land der slike ting er billige å prøve! Ola og Håvard prøvde å kjøre "go-cart" eller noe sånt. Det var viss moro. Jeg må innrømme at jeg hissa meg en del opp da folk snek i køen - og kjente tydelig at jeg ikke har vent meg til alt i dette landet enda..... (heldigvis kan jeg snakke nå da og si fra, så lenge det hjelper...)
På søndag ettermiddag fôr vi alle sammen (Janne og Kjell Olav inkludert) på tur en time fra Darkhan. Det var nydelig natur og det var så godt å være der og kjenne på hvor jeg trives i Mongolia nå!Sigrid har funnet seg godt til rette hos gammelonkel Kjell Olav!
Vi grilla pølse og pinnebrød, spiste sjokolade, bada og ble oppspist av mygg... En kjempefin tur var det!
På andre siden av elva lå det noen gerer. Jeg tror nomadene også nyter livet nå om sommeren. Denn sommeren er det veldig grønt og flott i Mongolia, for det har kommet så mye regn! Og Mongolerne klager ikke på regnet, nei! (Bortsett fra noen som bor i ger som er litt oppgitt over at det er vått i geren!) Sommeren er en veldig fin tid i Mongolia og folk og dyr samler seg opp litt sol/varme inni seg til vinteren, som de sier.
Og her er det en som forbereder seg til vinteren på utsida også....... (Lue kjøpt fra en bod på stevneområdet til Naadamfeiringa). Gjermund har ikke tenkt å fryse på hodet i vinter, nei!

Vi har det veldig bra for tiden. Jeg kjenner at det har gjort oss godt å ha hatt litt fri, å ha gjester fra Norge, å ha kommet oss litt bort og fått kobla av. Og så er det så utrolig deilig å ha det "frodig" rundt seg! Det er litt trist at onkel Kjell Olav og Janne har reist - vi har hatt det morsomt sammen med dem! Men nå er det tid for pakking og avskjeder her i Darkhan. Om 3-4 uker flytter vi til Khovd i Vest-Mongolia. Det blir noen krevende uker framover, men vi ser også fram til å komme dit (selv om det på mange måter er en enda mer krevende plass å bo). Be om at vi og de andre norske der må trives og ha det bra! De andre norske har allerede flytta (les familien Anderssons blogg). Vi er de eneste norske som er igjen i Darkhan. Men det føles slett ikke ensomt, for vi er mye sammen med mongolere. Vi trives godt sammen med dem. Husene til NLM selges nå. Disse to siste ukene i juli skal det gis bud, og det har Gjermund ansvaret for for tiden. Det er mye folk innom - de synes vi har et fint hus! Det er stor etterspørsel etter sted å bo (flere og flere flytter fra landsbygda til byen, og flere og flere ønsker å bo i hus, ikke ger). Så det skal ikke bli noe problem å selge.

Det var litt oppdatering fra Mongolia!

Kjersti

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så interessant d e å hør og sjå kolles dåkk har d!Gle oss t Janne kjæm heim,hu e sekkert full tå historier.Her styre vi t bryllup,gle oss på d.Vi ønske dåkk løkke t med fløttinga,håpe d går greit.Klæm frå tante Svendsgarden

Lina sa...

Hei! Sååå kjekt å se bilder og lese om nadam og livet deres i Mongolia! Jeg savner dere! Sender dere en GOD klem fra meg...

Anonym sa...

Kjære alle sammen!

Jeg er inne nesten hver dag for å se etter oppdateringer! Er så kjekt å følge med. Kjenner jeg savner dere, men får jo bli litt med på livet deres gjennom bloggen. Er så godt å lese at dere trives! Hvordan blir det med internettmuligheter i Khovd?
Glad i dere

klemmer fra Elisabeth

Anonym sa...

Gleder meg med dere når dere har det bra! Og så velsignet godt med vann og skikkelig grønne stepper! Det gjør nok ekstra godt med besøk fra de kjære fra hjemlige trakter.

Ønsker dere lykke til med flytting til Khovd! Håper det også går over all forventning. Det blir spennende med ny bolig - og nye venner. Selv om det blir en større utfordring med reise til og fra!

Skulle egentlig VELDIG gjerne vært med dere og flytte - å ta et tak for å komme seg i hus - og i orden!
Men den avstanden - og de penga...

Gud velsigne dere alle, med alt Han ser dere trenger. Om en mor skulle glemme, så glemmer ikke Han!

Sonja sa...

Kjekt å lese at dere trives og hvor godt det virker som dere har kommet inn i kulturen! Ser på lua di at du har en kald vinter friskt i minne, Gjermund?;) Jeg får nok ikke bruk for noe sånt denne vinteren her!

Veldig glad i dere! Klem fra meg:)

Anonym sa...

Takk fer at dåkk ha passa godt på Janne-vækja når ho ha verre sjå dåkk! No ha dæm ænjdele kåmme t Norge og! Ska bli godt å få ho hem, og hør kåz ho ha haft d sjå dåkk:) Fint å sjå så grøne å freske bildo frå landet dårt. Guds fred over familien!
Klæm frå Siri

Reier sa...

Hei dere! Tenkte bare jeg skulle meddele at vi i familien Indrebø fortsatt følger med dere! Lykke til med flyttingen - håper dere fortsetter å blogge fra Khovd!