tirsdag, oktober 09, 2007

Handling i Mongolia

Av og til tenker jeg at besteforeldre-generasjonen vår hadde vært bedre rusta enn oss unge til å dra til Mongolia. Her er det ikke bare å stikke innom butikken å kjøpe noen karbonader for å ha til middag. Nei, det er mer komplisert enn som så, og noen ganger frustrerende.

For å få tak i kjøtt, sender jeg som regel i vei hushjelpene til markedet. De er bedre enn meg til å kjøpe bra kjøtt. På sommerhalvåret spiser vi som regel kukjøtt, på vinteren hest! (Fikk jeg noen uvenner nå?) Hjemme maler de/vi noe av det som kjøttdeig. Dessuten har vi funnet et firma i UB som leverer ferdig oppdelt kjøtt beregna på utlendinger, og det er nesten like billig! Vi var glad når vi fikk tak i det. Fra en nomade skal vi kjøpe to saueslakt så vi får laga fenalår, pinnekjøtt til jul osv. Vi skal også kjøpe 10 kg kamelkjøtt av ham.

Grønnsaker kjøper vi ikke på markedet lenger, etter som det er fare for at de kommer fra den landsbyen (2 mil herfra) som det har vært kvikksølvutslipp i. Så vi har kjøpt poteter fra "Mor Mongolia" (se tidligere innlegg) som også kommer med melk til oss. Litt andre grønnsaker hadde hun også, men vi har spist opp det meste, så nå skal vi prøve å få tak i grønnsaker gjennom SDP-prosjektet. De er ofte langt borte i forbindelse med arbeidet.

Mel, olje, sukker, salt, egg, eple, te, nektar (som er litt dyrt), brus, godteri, is, kjeks, en-og-en dorull, en-og-en bleie, og en del andre ting kan vi få kjøpt på den lille butikken like ved. Vi er nok de beste kundene de har, tror jeg!

På markedet har vi fått tak i tyttebær og solbær så jeg får lagd litt syltetøy og kanskje litt saft! På markedet har de jo alt mulig (det var kanskje en overdrivelse), men der går det an å kjøpe inn litt mer om gangen enn fra nærbutikken, skjønt det gjør vi vel nesten aldri. Det er litt begrensa hva vi får med oss. Vi tar vanligvis taxi til markedet, for det er nesten bare om lørdagene vi kan bruke NLMs biler dit, og da er det som regel andre ting vi gjør enn å handle! På markedet kan vi også kjøpe klær.

Fisk kjøper vi på boks (tunfisk) og lager fiskegrateng. Det går an å få kjøpt fiskefileter i UB, men å handle i UB har jeg gjort bare tre ganger. Det liker jeg ikke! Der kjører jeg ikke bil selv! Det skal visst bestilles noe fisk snart fra noen, så da må vi vel bare henge oss på!

Vi har tre "vestlige" butikker i Darkhan. Den ene heter Apollo, der kjøper vi av og til c-vitamin-brustabletter som ungene liker godt, av og til en nederlandsk gouda-ost, noe syltetøy og hermetikk, blant annet et pålegg som minner litt om Hapå, bare at vi koker det 5-6 timer inni boksen først. Den andre heter Supermarked (ca. 35 kvadratmeter stort, sånn som Apollo), der kjøper vi av og til spaghetti, honning, tysk leverpostei, syltetøy, hermetikk og Dansk salamipølse. Den tredje er et kjøpesenter som heter Nomin, faktisk bare 1,5 km herfra! Men sånn jeg ser det, har de for det meste søtsaker og alkohol der! Nei, det er mer, vi kjøper peanøttsmør, sjokoladepålegg, syltetøy, honning, smør, noe ost der, makrell-i-tomat, og sånne såpeting (det har de mye av, mongolerne er opptatt av å holde seg ren og pen, og det er trivelig). De har mer andre ting også, men pålegg er det vanskelig å finne. Og så er det så dyrt der at vi ikke går der så mye av den grunn. Og så kan jeg ikke ta med vogna med Sigrid inn, og ikke andre ting. Men butikkdama som står og sjekker alle når vi går inn og gir oss handlevogn eller kurv passer gjerne på henne, og det er jeg ikke så veldig redd for. Mongolerne er veldig glad i små barn, og er veldig snille med dem. Etter handlinga blir ofte posene våre sjekka for om varene stemmer med kassalappen. Og vi har jo som regel ikke noe bil når vi er der heller, (da må vi først gå 400 m, låne nøkler, komme oss ut av garasjen, porten, og det samme tilbake). Så den handlinga er tiltak må jeg si.

Det er pålegg det er vanskeligst å finne, men vi har noe brunost, kaviar og baconost fra Norge nå + mye mer matvarer som vi fikk sendt med en container fra Norge, så nå lever vi det gode liv!

Vi har vel ikke vondt av at ting er litt tungvint, men det går mye tid og energi bare på sånt, så det er av og til litt frustrerende! Det er jo fint å venne seg til å lage ting fra bunnen, da. Og så har vi det enklere når det gjelder andre ting, f.eks. at hushjelpene vasker, rydder, baker brød, vasker tøy, av og til lager middag osv. så vi kommer vel egenlig greitt ut av det!!

Ellers har vi det bra, altså. Det er ikke så ofte jeg skriver, så jeg må jo skrive litt om det også. Vi er litt slitne for tiden, og det er frustrerende å ha vært her snart ett år uten at vi gjør så mye fornuftig for andre. Vi studerer mye språk begge to, Gjermund jobber mindre på kontoret og studerer mer han også nå. Det ble for lite å gjøre på kontoret. Å lære språket er en nødvendighet, og å ta oss av barna våre er det viktigste vi gjør, så en tjeneste for andre må vel bare komme etter hvert. Ellers har vi to takkeemner: Det går mye bedre med Sondre og Håvard i barnehagen (fortsett gjerne å be for dem)! Og Renee og Jeremy har fått ei lita jente! (Se forrige innlegg).

Når jeg er sliten, blir jeg litt språkforrvirra og blander mongolsk og engelsk og norsk. Jeg har bl.a. begynt å forandre på den norske ordstillinga! Det blir mange komiske setninger!

Nå drar jeg og Sigrid til UB for å være med på CHE-kurs og neste uke skal vi være med både jeg og Gjermund i Darkhan. Nå "herper" Gjermund meg for denne lange stilen, så nå må jeg slutte.......

Kjersti

4 kommentarer:

Anonym sa...

Går ut i fra at den jenta der er Sigrid?! Hun har jammen både vokst og forandret seg. Nydelig jente, en herlig miks av Kvam og Bekkevold. Hyggelig å prate med dere i dag, høres i allefall ut på barna som at de har det bra, og det er vel et godt tegn!

Anonym sa...

Artig at du skriver litt du også, vi er forskjellige som han og hun, og da blir historia deres "helere" for oss lesere når dere skriver begge to..Og IKKE la han "herpe" lengden på "stilen", det er fint å lese!!!
Jeg er bestemorgenerasjon, men jeg er overbevist om at du takler disse utfordringene MYE bedre enn jeg hadde gjort! Er vel heller "oldeforeldregenerasjontradisjoner" dette her!
Sigrid er SKJØNN, ser så våken og "MED" ut. Godt betalt for "slitet"? :)
GODKLEM til alle mine

Anonym sa...

Hei!
Kjersti "for tiden i Brighton" Stensland synes det er veldig kjekt med stiler. Og handling i Mongolia var for meg spennendes å lese om:) Å jeg som synes det til tider kan være en utfordring å gå på butikken her i Brighton... shame on me..
Ja tenkte bare å si at vi synes det er veldig kjekt å lese om dere og arbeidet på bloggen deres. Vi prøver å huske på dere i bønn, flott med konkrete bønneemner på bloggen!
Ellers er vi studenter på Olivet. En flott skole! Dere er ikke glemt av personalet der! Kjersti er et kjent norsk navn ja(flaks for meg)

Men nå har vi lånt DVD = engelskundervisning...

Ønsker dere alt godt!

Klem fra STensland

Anonym sa...

Veldig kjekt å lese om hverdagen deres og da trengs det vel en stil! Så er det viktig at du holder norsken ved like, også skriftlig og da må du skrive litt vettu!!! :)
Så har dere blitt så flinke til å legge ut bilde av barna! *applaus* Hvordan ser dere ut om dagen da! Hehe!
Ha en fin dag! Klem Erstad