torsdag, september 25, 2008

Får-i-kålens dag

I dag har vi hatt får-i-kål til middag - på kvelden. Det gikk nemlig rykter på kontoret om at September den 25. er en slik markeringsdag når det kommer til får-i-kål.

I den anledning ba vi et par gode venner på besøk, så vi kunne feire sammen. Og derfor var jeg en tur på butikken for å kjøpe dopapir (en nødvendighet) og litt kaffekos (en unødvendighet - men veldig godt!). Jeg hadde nettopp gått gjennom pengebeholdningen vår - for mine penger hadde tatt slutt - og jeg fant ut hvor pengene mine hadde havna. I Kjerstis jakkelommer! Jeg fant over 110.000 der! Over 2.500 i 10'ere og 20'ere - noe som tilsvarer 5 og 10 øre. Så da jeg talte opp de "små" pengene, hadde jeg en forskrekkelig tjukk bunke med sedler, uten at verdien av alt papiret var nevneverdig høy... (Her i Mongolia har de bare sedler - 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10000 og 20000 tugrugs sedler. Det tilsvarer 5, 10, 25 og 50 øre pluss 2,50, 5, 25, 50 og 100 kroner.)

Jeg dro med meg hele det enorme antallet småpenger til butikken, og betalte for varene med dem - og fikk underholdt (og ble underholdt) de ansatte veldig lenge. For de telte og de telte! Og når de hadde kommet seg gjennom de helt minste pengene og begynte på de litt større (2,50 kronesedlene) pengene, glemte de hvor langt de hadde kommet med de første igjen og måtte begynne på nytt. Ganske moro! Skulle likt å vite hvorfor de fortsatt lager 5-øringene! Det er jo ingenting som koster 10 tugrug lenger uansett.

Til slutt, når de endelig hadde funnet ut at jeg ikke hadde tellet feil, men gitt dem riktig beløp, skulle jeg ha litt igjen. Og da kom det som jeg liker så godt med Mongolia - de kreative alternativene - frem; 650 tugrug og en tyggisbit i vekslepenger. Kult? Jeg lo litt for meg selv da jeg så for meg kassadamen når hun skulle gjøre opp kassa i kveld - får håpe hun endte opp med både tugrug og tyggis i balanse!

Gjermund

3 kommentarer:

Anonym sa...

:)
Så trivelig å se... både godt humør, OG mat og kaffekos !!!
OG artig butikkbesøk :)

Reier sa...

Bare mannfolk rundt bordet? Jeg som trodde kona hadde kommet tilbake nå...

Sonja sa...

Haha! Festlig:)